Beoordeeld met een 4.9/5

Aanvraag
OFFERTE

Terug naar overzicht

Zonnepanelen
25 maart 2024

Veel eigenenaren van zonnepanelen gaan (of worden al) geconfronteerd met een terugleverheffing voor het terugleveveren van opgewekte zonne-energie. Is de aanschaf van zonnepanelen nog steeds interessant? Wij leggen het je graag uit!

Waarom de terugleveringsheffing?

Er zijn twee hoofdredenen waarom energieleveranciers een terugleveringsheffing  hanteren:

Door de salderingsregeling moeten energieleveranciers de teruggeleverde stroom van klanten met vaste energieprijzen vaak voor een hogere prijs inkopen dan de daadwerkelijke marktwaarde. Hierdoor maken ze minder winst. Dit verlies willen ze niet verhalen op klanten zonder zonnepanelen maar wel op klanten met zonnepanelen.

Zonnepanelen zorgen voor onbalans in het elektriciteitsnetwerk. Ieder kwartier moeten leveranciers aangeven wat het geschatte verbruik en opbrengst van al hun klanten gezamenlijk zal zijn. Omdat de opgewekte stroom door zonnepanelen zich moeilijk laat voorspellen, ontstaat er regelmatig onbalans op het netwerk. Ook dit zorgt voor extra kosten die de energiemaatschappij het liefst niet wenst te verhalen op klanten zonder zonnepanelen.

Gemiddelde terugleveringsheffing

De terugleveringsheffing is afhankelijk van een aantal factoren zoals natuurlijk de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Wij zijn bij onze berekening uitgegaan van een bedrag van €252 op basis van een opbrengst van 10 zonnepanelen en een gemiddeld energieverbruik. We gaan uit van vaste/variabele contracten.

Invloed terugleveringsheffing op de terugverdientijd

Als we alles doorrekenen dan is de aanschaf van zonnepanelen nog steeds zeer interessant. De terugverdientijd van 10 zonnepanelen bij een gemiddeld verbruik is omhoog gegaan van 4.2 jaar naar 5.3 jaar. Dit bij een vast of variabel contract.

Wat nu met een dynamisch energiecontract?

Heb je een dynamisch energiecontract? Dan krijg je niet te maken met een terugleveringsheffing. Je energieleverancier koopt de stroom namelijk nooit te hoog in omdat deze de actuele marktwaarde hanteert.

Uiteraard hebben leveranciers van dynamische energie wel te maken met onbalans op het netwerk. De kosten hiervan zitten al verwerkt in je contract. Daarnaast zorgt slimme software bij dynamische contracten er juist voor dat er bijna geen onbalans meer ontstaat. De terugverdientijd bij een dynamisch contract is dus nagenoeg hetzelfde gebleven.



Ready, set, go!

Klaar voor duurzame stappen met persoonlijk advies? Neem contact op voor een adviesgesprek én een kop koffie. Zet vandaag nog de stap naar groen!

Advies aanvragen

Meer artikelen

""/
Algemeen

Groepenkast vervangen? We vertellen je alles wat je moet weten!

""/
Zonnepanelen

Einde salderen. Hoe blijf ik rendement uit mijn zonnepanelen halen?

""/
Zonnepanelen

Invloed terugleveringsheffing op de terugverdientijd van zonnepanelen

1 2