Beoordeeld met een 4.9/5

Aanvraag
OFFERTE

Terug naar overzicht

Zonnepanelen
17 mei 2024

Einde salderen, wat nu?

In het nieuwe coalitieakkoord is besloten dat er in 2027 een abrupt einde komt aan het salderen (moet nog goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede kamer). Dit roept veel vragen op bij bezitters van zonnepanelen. Het niet meer één op één kunnen wegstrepen van de opgewekte stroom tegen de verbruikte stroom beperkt het financiële voordeel van zonnepanelen. Gelukkig blijven zonnepanelen nog steeds renderen en is het zaak om zo slim mogelijk met je opgewekte energie om te gaan. Wat kun je zelf doen?

Direct advies!

1. Zoveel mogelijk zelf verbruiken

Gemiddeld gebruikt een huishouden slechts 30% van de opgewekte stroom zelf. De overige 70% wordt teruggeleverd aan het net. Voorheen was dat ideaal omdat je mocht salderen en je vaak ook nog een vergoeding kreeg als je meer terugleverde dan je mocht salderen. Nu deze voordelen wegvallen is zaak om zo veel mogelijk van je opgewekte energie zelf te gebruiken. Bij veel huishoudelijke apparaten zijn voorzien van een tijdschakelaar (of kun je zelf voorzien van een tijdschakelaar) waardoor je deze overdag kunt laten werken op het moment waarop je veel opwekt. Hierdoor kun je het zelfverbruik van je zonnestroom al snel verhogen met 5-10%

  • Verhoog het eigen gebruik met 5-10%
  • Huishoudelijke apparaten laten werken op piekmomenten
  • Airco’s laten werken op piekmomenten
  • Waar mogelijk overdag of vroeg in de avond je EV laden
  • Je betaald geen belasting over je opgewekte en zelf verbruikte stroom

2. Thuisbatterij als buffer

Nu het salderen komt te vervallen, zal de vraag naar thuisbatterijen toe gaan nemen. De energie die je overdag opwekt en niet gebruikt, sla je op in de batterij. Deze energie kun je vervolgens  in de avond en ochtend gebruiken als je panelen niets opwekken. Dit zorgt ervoor dat je in de maanden waarin je zonnepanelen voldoende opwekken een buffer creëren tussen jou en je energieleverancier. De terugverdientijd van een thuisbatterij zal door het afschaffen van de salderingsregeling een stuk korter worden. In combinatie met een dynamisch energiecontract kun je hem al binnen 7 jaar terugverdienen.

Door gebruik te maken van je batterij als buffervat. Hierdoor verhoog je het eigen verbruik van je zonnepanelen van 30% naar 60% tel hier de 5-10% op door je apparaten slimmer te gebruiken en we zitten al weer op een besparing van 65-70 % ten opzichte van mensen zonder zonnepanelen.

  • Verhoog het eigen gebruik met 30%
  • Creëer en buffer en neem minder stroom af van het net
  • Gebruik meer van jouw eigen stroom op momenten dat het jou uitkomt

3. Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is de perfecte aanvulling op de combinatie van zonnepanelen en thuisbatterijen. Bij een dynamisch energiecontract wisselen de stroomprijzen per uur. Hierdoor kun je in de periode van het jaar waarin je zonnepanelen minder opwekken, stroom inkopen op het tijdstip dat deze het goedkoopst is (meestal tussen de middag). Deze stroom bewaar je in je batterij en gebruik je, of verkoop je op het tijdstip dat de stroom duur is. Hierdoor maak je maximaal gebruik van wisselende prijzen. Daarnaast hebben dynamische contracten geen terugleverheffing.

Omdat de prijzen wisselen is het lastig om er een besparingspercentage aan te hangen maar onderzoek uit 2022 leert dat mensen met een dynamisch energiecontract in dat jaar 35% minder voor hun stromen hebben betaald.

  • Betaal geen terugleverheffing
  • Koop stroom op het voordeligste tijdstip en sla deze op
  • Bespaar ook energie in de periode dat je zonnepanelen minder opwekken

Meer weten?

Bij De Groene Generatie staan we voor kwaliteit, service maar vooral voor tevreden klanten. Daarom denken we graag vrijblijvend met je mee en voorzien we je van een goed advies op basis van jouw wensen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op!

 



Ready, set, go!

Klaar voor duurzame stappen met persoonlijk advies? Neem contact op voor een adviesgesprek én een kop koffie. Zet vandaag nog de stap naar groen!

Advies aanvragen

Meer artikelen

""/
Zonnepanelen

Einde salderen. Hoe blijf ik rendement uit mijn zonnepanelen halen?

""/
Zonnepanelen

Invloed terugleveringsheffing op de terugverdientijd van zonnepanelen

1 2