Beoordeeld met een 4.9/5

Aanvraag
OFFERTE

Terug naar overzicht

Zonnepanelen
16 mei 2024
Zonnepanelen installatie op huis

Einde salderen in zicht!

In het coalitie akkoord van het nieuwe kabinet staat vermeld dat de salderingsregeling voor particuliere eigenaren van zonnepanelen vanaf 2027 in één keer komt te vervallen. Wat zijn de consequenties?

Direct advies!

Einde salderen

Op dir moment mogen eigenaren van zonnepanelen de opgewekte stroom één op één wegstrepen tegen de afgenomen stroom van de energieleverancier. Dit noemen we salderen en dat is precies wat de aanschaf van zonnepanelen altijd aantrekkelijk heeft gemaakt. Helaas is het nieuwe kabinet voornemens deze regeling helemaal en zonder afbouw af te schaffen. Hierdoor hebben eigenaar van zonnepanelen alleen nog baat bij het direct zelf gebruiken van de opgewekte stroom. Overigens moet dit nog wel worden goedgekeurd door de zowel de eerste als de tweede kamer.

Ook einde terugleverheffing?

Energieleveranciers hebben hier nog geen uitspraken over gedaan maar we verwachten dat met het afschaffen van de salderingsregeling ook de terugleverheffing komt te vervallen. De terugleverheffing was namelijk deels in het leven geroepen omdat energieleveranciers kosten maken over het salderen. Ze moeten namelijk altijd dezelfde prijs teruggeven voor de opgewekte en de afgenomen energie.

Wat te doen als je zonnepanelen hebt?

Als je niet meer kunt salderen is het zaak om zo veel mogelijk energie die je opwekt direct te gebruiken. In de praktijk zal je dus zo veel mogelijk overdag apparaten moeten gebruiken die stroom verbruiken. Denk aan het draaien van een was, de wasdroger, de vaatwasser etc. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om deze apparaten te laten werken als je niet thuis bent. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

  • Meer van de opgewekte stroom gebruiken
  • Stroom opslaan in een thuisbatterij
  • Dynamische energiecontracten

Een thuisbatterij als buffer

Nu het salderen er af gaat, zal de vraag naar thuisbatterijen toe gaan nemen. Hierdoor kan je de overdag opgewekte energie bijvoorbeeld in de avond gebruiken. Hierdoor zal je in de maanden dat je zonnepanelen voldoende opwekken een buffer creëren tussen jou en je energieleverancier. De terugverdientijd van een thuisbatterij zal door het afschaffen van de salderingsregeling een stuk korter worden.

Dynamische energiecontracten

Dynamische energie contracten in de combinatie met zonnepanelen én een thuisbatterij zullen de meest ideale combinatie gaan worden om je energierekening te drukken. Je kunt dan niet alleen meer van je opgewekte stroom zelf gebruiken, je kunt dan in de winter ook stroom inkopen op het moment dat deze het goedkoopst is. Ook deze stroom je dan weer vanuit je accu gebruiken op het moment dat deze duurder is.

Meer weten?

Bij De Groene Generatie staan we voor kwaliteit, service maar vooral voor tevreden klanten. Daarom denken we graag vrijblijvend met je mee en voorzien we je van een goed advies op basis van jouw wensen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op!

 Ready, set, go!

Klaar voor duurzame stappen met persoonlijk advies? Neem contact op voor een adviesgesprek én een kop koffie. Zet vandaag nog de stap naar groen!

Advies aanvragen

Meer artikelen

""/
Zonnepanelen

Einde salderen. Hoe blijf ik rendement uit mijn zonnepanelen halen?

""/
Zonnepanelen

Invloed terugleveringsheffing op de terugverdientijd van zonnepanelen

1 2