Beoordeeld met een 4.9/5

Aanvraag
OFFERTE

Terug naar overzicht

Thuisbatterijen
13 maart 2024
blog thuisbatterij foto

Alles over thuisbatterijen!

Een accu voor thuis is steeds vaker in het nieuws. Maar veel mensen weten niet precies wat je er nu precies aan hebt en hoe het allemaal werkt. Daarom hebben we dit blog voor je geschreven zodat jij weer helemaal op de hoogte bent!

Direct advies!

Wat is een thuisbatterij?

Je kunt een thuisbatterij het beste zien als een hele grote powerbank. Je kunt er stroom in opslaan voor later gebruik. Dat kan stroom zijn van je zonnepanelen maar ook stroom die gewoon door het net wordt geleverd. Nou is de volgende vraag natuurlijk waarom je dat zou doen. En dan zijn er eigenlijk 4 hoofdredenen:

  • Energie van zonnepanelen opslaan die wordt opgewekt op een moment dat je die niet gebruikt.
  • Energie van zonnepanelen of het net opslaan voor het geval de stroom uit valt (back-up).
  • Energie inkopen op moment dat deze laag geprijsd is en vervolgens verkopen of gebruiken op een moment dat deze duur is. Je speelt hiermee in op prijswisselingen binnen een dynamisch energiecontract.
  • Handelen op de onbalansmarkt.

Energie van zonnepanelen opslaan voor later gebruik

Nu je voorlopig nog kunt salderen is deze functie van een thuisbatterij minder interessant geworden. Je kunt je opgewekte stroom immers gewoon salderen. Wek je meer op dan je verbruikt, dan ga je terugleveren. Zonde dus om je stroom op te slaan in een accu.  Daarnaast speelt natuurlijk het feit dat je zonnepanelen in de winter vermoedelijk niet genoeg stroom opwekken om je thuisbatterij op te laden.

Energie opslaan voor het geval de stroom uitvalt

Hoewel de stroom in Nederland bijna nooit uitvalt, kan het altijd een keer geburen. Je zult maar net die pechvogel zijn. Een opgeladen thuisaccu kan jouw huis afhankelijk van de capaciteit enkele uren tot een dag van stroom voorzien. Ideaal bijvoorbeeld als je een thuiswerker bent. Daarnaast kan het hebben van een back-up je gewoon een veilig gevoel geven.

Een thuisaccu zorgt er overigens ook niet voor een off-grip oplossing. Want je zonnepanelen leveren niet het hele jaar voldoende stroom om je accu op te laden. Leuk in de zomer, maar de rest van het jaar heb je dus gewoon te weinig stroom.

Een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract

Vind je het leuk om te profiteren van wisselende energieprijzen? Dan is een thuisaccu wellicht interessant voor je. Bij een dynamisch energie contract worden iedere dag de stroomprijzen voor morgen bekend gemaakt. Deze prijzen lopen per uur. Over het algemeen is de stroom op het midden van de dag goedkoper dan in de ochtend of avond. Er wordt in de middag namelijk weinig door particulieren gebruikt en wellicht wordt er tegelijk veel stroom opgewekt. Als de stroom goedkoop is, kun je die natuurlijk zelf gebruiken. Maar dan moet je ofwel thuis zijn, ofwel de wasmachine, droger of autolader programmeren. Al komen er steeds meer slimme apparaten die dit zelf kunnen regelen.

Maar het is natuurlijk ook handig om stroom in te kopen en op te slaan op het moment dat deze laag of zelfs negatief is. Je kunt deze dan later of zelf gebruiken, of verkopen. Heel erg rijk ga je er niet van worden. Denk aan enkele honderden Euro’s per jaar. Maar het blijft een lekker gevoel om je energieleverancier te slim af te zijn.

Onbalansmarkt

Een relatief nieuw fenomeen is het gebruik van een thuisaccu om te handelen op de onbalansmarkt. Je kunt dan voor een relatief laag bedrag een thuisaccu kopen bij een energieleverancier. Deze gaat jouw accu gebruiken om pieken en dalen op hun netwerk te verminderen. Dat scheelt ze een hoop geld. Jij krijgt daar een vergoeding voor maar deze maatschappij snoept daar ook weer wat vanaf. Daarnaast kun je ook inspelen op dynamische energieprijzen. Let wel: Je kunt een dergelijke thuisaccu enkel gebruiken in combinatie met een energiecontract van de leverancier van de accu.

Wat kost een zo een accu?

Wat een accu voor thuis kost hangt af van een aantal zaken. Een de eerste plaats natuurlijk van de capaciteit. Daarnaast van het merk maar ook van het soort accu’s dat er in verwerkt zijn. Over het algemeen kun je rekenen op een 800 tot 900 Euro per Kwh. Daarnaast heb je zeer waarschijnlijk te maken met extra kosten voor een omvormer. Ook mag je als particulier niet zelf een thuisbatterij aansluiten op je stroomnet. Je betaald dus ook installatiekosten.

  • Merk: het ene merk is wat duurder dan het andere merk.
  • Capaciteit: reken op 800 tot 900 Euro per Kwh.
  • Type accu: oudere Li-Ion batterijen zijn wat goedkoper dan de moderne Lithium-ijzer fosfaat batterijen.
  • Bijkomende kosten voor installatie en randapparatuur.

Hoe veilig zijn ze?

Een thuisbatterij is eigenlijk heel veilig als deze van een A-merk is en goed is geïnstalleerd. De moderne Lithium-ijzerfosfaat batterijen zijn NIET brandbaar. Dit in tegenstellen tot wat veel mensen denken. Wel is het belangrijk dat een accu op een goede plek wordt geplaatst. Een plek waar deze niet in de weg staat, voldoende ventilatie en vrije ruimte heeft en vorstvrij is. Een accu mag ook niet in de zon worden geplaatst waardoor deze doorgaans altijd binnenshuis komt te staan.



Ready, set, go!

Klaar voor duurzame stappen met persoonlijk advies? Neem contact op voor een adviesgesprek én een kop koffie. Zet vandaag nog de stap naar groen!

Advies aanvragen

Meer artikelen

""/
Zonnepanelen

Invloed terugleveringsheffing op de terugverdientijd van zonnepanelen

"blog
Zonnepanelen

Zonnepanelen op een plat dak? 7 tips om rekening mee te houden!

"blog
Zonnepanelen

Zonnepanelen in 2024: Feiten, fabels en de zonnige toekomst van jouw energie

1 2