Beoordeeld met een 4.9/5

Aanvraag
OFFERTE

Terug naar overzicht

Zonnepanelen
4 april 2024
blog webiste foto zonepanelen in 2024

Zijn zonnepanelen nog de moeite waard in 2024?

Zonnepanelen blijven in 2024 nog steeds een verstandige keuze. Zelfs met de stijging van de spaarrentes bij banken blijven zonnepanelen een investering met een aanzienlijk beter rendement tussen 15 – 20% per jaar. Ondanks uitdagingen bieden ze vele voordelen op dit moment: een aantrekkelijke aankoopprijs, vlotte installatie, lagere maandlasten en je profiteert nog optimaal van de salderingsregeling. Net als bijna 3 miljoen Nederlandse huishoudens is dit het ideale moment om over te stappen op zonne-energie.

Met trots zien we dat bijna 2,9 miljoen Nederlandse woningen inmiddels zonnepanelen hebben. Echter, door recente ontwikkelingen, zoals de mogelijk veranderende salderingsregeling en de introductie van terugleverheffingen, vragen velen zich af: zijn zonnepanelen nog wel de moeite waard? 

Maak je geen zorgen, het laten installeren van zonnepanelen is ook in 2024 nog steeds een zeer rendabele investering!

We hebben veel de meest voorkomende misverstanden onder elkaar gezet: 

Moet ik betalen voor het terugleveren van stroom? 

De laatste tijd is hebben we een trend opgemerkt waarbij sommige energieleveranciers een terugleverheffing introduceren op de energiefactuur. Dit heeft echter veel weerstand opgeroepen, met name vanuit de politieke hoek. Het merendeel van de energieleveranciers past deze heffing niet toe, maar het is cruciaal om de voorwaarden van jouw energieleverancier goed te bestuderen en de mogelijke impact op jouw situatie te evalueren. Hoewel dit op het eerste gezicht als een teleurstelling kan overkomen, is het belangrijk om hierdoor niet ontmoedigd te raken. Wil je meer weten? Onze partner ODD Energie Advies kan je hierover adviseren.

Kan het net mijn zonnepanelen wel aan? 

We zijn allemaal enthousiast bezig met het opwekken van groene stroom, wat soms leidt tot overbelasting van het lokale elektriciteitsnet. Dit gebeurt vaker in straten met veel zonnepanelen, vooral op zonnige dagen. Als je panelen volop energie produceren, terwijl je geniet van een dagje uit, kan dit de spanning in de straat verhogen. Maar geen zorgen, de moderne systemen zijn hierop voorbereid en kunnen dit prima aan! 

Mag ik mijn stroom nog wel terugleveren? 

Particuliere zonnepaneelbezitters mogen zonnestroom altijd terugleveren. Hoofdaansluitingen groter dan 3x80A (in het geval van bedrijven) kunnen wel een terugleverbeperking hebben, dus dat vereist wat specifieke randvoorwaarden voor de installatie van zonnepanelen. Particulieren en de meeste mkb-bedrijven zitten daar altijd onder. 

Daarnaast wordt hard gewerkt door de Nederlandse netbeheerders om het nationale elektriciteitsnet te verzwaren. Er zijn grootse plannen, de komende jaren zullen er meer dan 50.000 transformatorhuisjes, ruim 120.000 kilometer aan ondergrondse kabels en 70 vierkante kilometer aan hoogspanningsnetten bijkomen. Met deze uitbreiding kan heel Nederland straks afstappen van vervuilende fossiele brandstoffen en blijven kiezen voor voordelige groene zonne-energie! 

De terugleververgoeding verandert in 2024. We leggen je uit wat je kunt verwachten van de terugleververgoeding in 2024.

Hoe moet ik mijn zonnepanelen plaatsen? 

Traditioneel worden zonnepanelen vaak op het zuiden gericht voor het hoogste rendement. Echter, een oost-west opstelling is ook een slimme keuze. Met deze oriëntatie vang je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds zonlicht, wat zorgt voor een meer constante energieopwekking gedurende de dag. Dit is ideaal voor platte daken, schuurdaken, dakkapellen, uitbouwen en schuine daken. Deze benadering kan ervoor zorgen dat je de hele dag door voldoende stroom hebt. Het is altijd goed om samen te kijken naar de beste mogelijkheden voor jouw situatie. Laat een gecertificeerde specialist dit voor je doen, dan zit het zeker goed!

Is de terugverdientijd nog wel interessant? 

Nu de afbouw van de salderingsregeling voorlopig van de baan is, en de prijs van zonnepanelen historisch laag is, is dit juist het moment om zonnepanelen te laten plaatsen!   

  • Zonnepanelen zijn vandaag erg gunstig geprijsd. Door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis is de vraag geëxplodeerd, momenteel zitten we weer in een ‘normale’ markt. Er zijn veel voorraden dus daardoor zakken de prijzen van panelen, de prijzen liggen nu rond de productiekosten van de fabrikanten, maar dat zal tijdelijk zijn.
  • De salderingsregeling zal vooralsnog niet verdwijnen, dus je kunt nog een lange tijd profiteren van dit extra financiële voordeel. Daarna is een batterij in combinatie met een HEMS (Home Energy Managent Systeem) een interessante uitkomst.
  • Met zonnepanelen geniet je vanaf de eerste dag na de installatie al van lagere maandelijkse lasten. Je weet immers wat je ongeveer gaat opwekken, dus dit kun je in mindering brengen bij je energieleverancier.


Ready, set, go!

Klaar voor duurzame stappen met persoonlijk advies? Neem contact op voor een adviesgesprek én een kop koffie. Zet vandaag nog de stap naar groen!

Advies aanvragen

Meer artikelen

""/
Zonnepanelen

Einde salderen. Hoe blijf ik rendement uit mijn zonnepanelen halen?

""/
Zonnepanelen

Invloed terugleveringsheffing op de terugverdientijd van zonnepanelen

1 2