Beoordeeld met een 4.9/5

Aanvraag
OFFERTE

Terug naar overzicht

Zonnepanelen
27 februari 2024

Zonnepanelen blijven rendabel in 2024

Zonnepanelen blijven een rendabele keuze, dankzij directe energiebesparingen, lange levensduur, en lage onderhoudskosten. Ondanks de afbouw van de salderingsregeling blijven ze financieel aantrekkelijk door lagere installatiekosten en hogere efficiëntie. Ze bieden ook onafhankelijkheid van energieprijsfluctuaties en ondersteunen duurzame energie, wat ze een economisch en ecologisch verstandige optie maakt.

Hoe werkt teruglevering van zonnepanelen?

Terugleververgoeding van zonnepanelen is de vergoeding die je ontvangt voor de elektriciteit die je opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt wanneer je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt. Energieleveranciers betalen je per kilowattuur (kWh) voor deze teruggeleverde energie. De hoogte van deze vergoeding kan variëren per leverancier en is meestal lager dan wat je betaalt voor het verbruiken van stroom.

Hoe werkt salderen?

Salderen is een regeling die het mogelijk maakt om de elektriciteit die je aan het net levert, weg te strepen tegen de elektriciteit die je van het net afneemt. Stel, je zonnepanelen leveren op jaarbasis 1000 kWh en je verbruikt zelf 1200 kWh van het net. Met salderen wordt dan alleen het nettoverbruik van 200 kWh in rekening gebracht. Bij deze regeling wordt de opgewekte elektriciteit dus tegen hetzelfde tarief verrekend als het tarief dat je betaalt voor je stroomverbruik.

Het verschil tussen terugleververgoeding en salderen 

Het belangrijkste verschil tussen terugleververgoeding en salderen ligt in de waarde die je krijgt voor je teruggeleverde energie. Bij salderen is de waarde van de teruggeleverde energie gelijk aan wat je betaalt voor je energieverbruik. Terugleververgoeding is daarentegen vaak lager. Dit betekent dat je minder ontvangt voor de stroom die je teruglevert dan wat je betaalt voor de stroom die je verbruikt.

Waarom is dit belangrijk? 

Deze regelingen zijn essentieel om de financiële voordelen van zonnepanelen te begrijpen. Met de aankomende veranderingen in de salderingsregeling wordt het steeds belangrijker om je energieproductie en -verbruik efficiënt te beheren. Onze thuisbatterijen kunnen hierbij helpen door overtollige energie op te slaan voor later gebruik, waardoor je minder afhankelijk bent van het net en beter gebruik maakt van je eigen opgewekte energie.

Wat verandert er in 2024?

In 2024 kunnen eigenaren van zonnepanelen nog profiteren van de volledige salderingsregeling. Dit betekent dat alle opgewekte elektriciteit die aan het net wordt geleverd, kan worden verrekend met de eigen energieverbruik tegen het volledige tarief​​.

Aanstaande veranderingen 

Vanaf 2025 gaat de salderingsregeling veranderen. Het kabinet stelt voor om deze regeling vanaf dan geleidelijk af te bouwen. Dit zal beginnen met een salderingspercentage van 64% in 2025, waarna het elk jaar verder afneemt tot het volledig stopt in 2031​​​​​​. Bijvoorbeeld, als je in 2025 2.500 kWh opwekt met zonnepanelen, mag je nog 1.600 kWh salderen tegen je huidige energietarief. De overige 900 kWh die je teruglevert aan het net, zal vergoed worden via een terugleververgoeding​​.

Waarom deze verandering? 

Deze stap is genomen om het directe verbruik van zonnestroom te stimuleren. Als de terugleververgoeding per kWh gelijk zou blijven aan de kostprijs, ontbreekt de stimulans voor direct verbruik​​.

Zonnepanelen: nog steeds een goede investering 

Ondanks de afbouw van de salderingsregeling, blijven zonnepanelen een rendabele investering. De kosten voor het installeren van zonnepanelen zijn gedaald en de efficiëntie is toegenomen. Bovendien draag je bij aan een duurzamere wereld.

Financiële voordelen van zonnepanelen

Naast de duurzaamheidsaspecten brengen zonnepanelen ook significante financiële voordelen met zich mee. Hier zijn enkele sleutelpunten:

  1. Lagere energierekeningen: Zonnepanelen stellen je in staat om je eigen elektriciteit op te wekken, waardoor je minder afhankelijk bent van het energienet. Dit resulteert direct in lagere maandelijkse energiekosten.
  2. Terugleververgoeding: Voor de energie die je niet direct gebruikt en teruglevert aan het net, ontvang je een terugleververgoeding. Hoewel deze vergoeding lager is dan de salderingsregeling, biedt het toch een financieel voordeel.
  3. Toename van woningwaarde: Huizen met zonnepanelen hebben vaak een hogere waarde. Dit komt omdat zonnepanelen gezien worden als een upgrade van de woning, wat aantrekkelijk is voor potentiële kopers. Je woning verduurzamen is dus de moeite waard.
  4. Lange levensduur en lage onderhoudskosten: Zonnepanelen hebben een lange levensduur, vaak wel 25 tot 30 jaar. Daarnaast vereisen ze minimaal onderhoud, wat betekent dat de initiële investering zich over de jaren heen meerdere keren terugbetaalt.
  5. Onafhankelijkheid van energieprijsschommelingen: Door zelf energie op te wekken, ben je minder afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen. Dit biedt een mate van financiële stabiliteit, vooral in tijden waarin de energieprijzen stijgen.

In combinatie met thuisbatterijen kunnen deze voordelen nog verder worden versterkt. Thuisbatterijen stellen je in staat om de overdag opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is, wat zorgt voor een nog efficiënter gebruik van je zelf opgewekte energie. Dit verhoogt niet alleen je zelfvoorzienendheid, maar maximaliseert ook je financiële besparingen op de lange termijn.

Conclusie

In 2024 profiteren zonnepaneelbezitters nog volledig van de salderingsregeling, waarbij opgewekte stroom verrekend wordt met het eigen verbruik. Vanaf 2025 begint echter de afbouw van deze regeling, met een vermindering van het salderingspercentage elk jaar tot 2031. Ondanks deze veranderingen blijven zonnepanelen financieel aantrekkelijk. Ze verlagen de energierekening, bieden een terugleververgoeding van zonnepanelen, verhogen de woningwaarde, zijn duurzaam met lage onderhoudskosten, en beschermen tegen prijsschommelingen in energie. In combinatie met thuisbatterijen, die overtollige energie opslaan voor later gebruik, verhoogt dit de efficiëntie en maximaliseert het de financiële voordelen op lange termijn.Ready, set, go!

Klaar voor duurzame stappen met persoonlijk advies? Neem contact op voor een adviesgesprek én een kop koffie. Zet vandaag nog de stap naar groen!

Advies aanvragen

Meer artikelen

"Fabels
Zonnepanelen

Zonnepanelen in 2024: Feiten, fabels en de zonnige toekomst van jouw energie

"Voordelen
Thuisbatterijen

De toekomst van jouw zonne-energie installatie met een Home Energy Management System (HEMS)

"bidirectioneel
Laadpaal

De revolutie van bidirectioneel laden: Hoe je elektrische auto het verschil gaat maken

"Zonnepanelen
Zonnepanelen

Terugleververgoeding van zonnepanelen in 2024, wat kun je verwachten?