Beoordeeld met een 4.9/5

Aanvraag
OFFERTE

Terug naar overzicht

Zonnepanelen
29 mei 2024
blog foto terugleververgoeding

Zonnepanelen blijven rendabel in 2024

Zonnepanelen blijven een rendabele keuze, dankzij directe energiebesparingen, lange levensduur, en lage onderhoudskosten. Nu de afbouw van de salderingsregeling voorlopig van de baan is, verdien je ze echt snel terug! Ze bieden ook onafhankelijkheid van energieprijsfluctuaties en ondersteunen duurzame energie, wat ze een economisch en ecologisch verstandige keuze maakt.

Hoe werkt teruglevering van zonnepanelen?

(Update, lees nu de laatste blog over de salderingsregeling en terugleverheffing.)

Terugleververgoeding van zonnepanelen is de vergoeding die je ontvangt voor de elektriciteit die je opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt wanneer je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt. Energieleveranciers betalen je per kilowattuur (kWh) voor deze teruggeleverde energie. De hoogte van deze vergoeding kan variëren per leverancier en is meestal lager dan wat je betaalt voor het verbruiken van stroom.

Hoe werkt salderen?

Salderen is een regeling die het mogelijk maakt om de elektriciteit die je aan het net levert, weg te strepen tegen de elektriciteit die je van het net afneemt. Stel, je zonnepanelen leveren op jaarbasis 1000 kWh en je verbruikt zelf 1200 kWh van het net. Met salderen wordt dan alleen het nettoverbruik van 200 kWh in rekening gebracht. Bij deze regeling wordt de opgewekte elektriciteit dus tegen hetzelfde tarief verrekend als het tarief dat je betaalt voor je stroomverbruik.

Het verschil tussen terugleververgoeding en salderen 

Het belangrijkste verschil tussen terugleververgoeding en salderen ligt in de waarde die je krijgt voor je teruggeleverde energie. Bij salderen is de waarde van de teruggeleverde energie gelijk aan wat je betaalt voor je energieverbruik. Terugleververgoeding is daarentegen vaak lager. Dit betekent dat je minder ontvangt voor de stroom die je teruglevert dan wat je betaalt voor de stroom die je verbruikt.

Waarom is dit belangrijk? 

Deze regelingen zijn essentieel om de financiële voordelen van zonnepanelen te begrijpen. Gelukkig is het afschaffen van de salderingsregeling voorlopig van de baan. Wek je meer op dan je verbruikt, dan komt de terugleververgoeding om de hoek kijken. Onze thuisbatterijen kunnen helpen door overtollige energie op te slaan voor later gebruik, waardoor je minder afhankelijk bent van het net en beter gebruik maakt van je eigen opgewekte energie.

Wat verandert er in 2024?

We zien dat steeds meer energieleveranciers een terugleverheffing gaan invoeren. We verwachten dat in 2024 dat aantal zal groeien. Daarnaast is het nieuwe kabinet van plan de salderingsregeling stop te zetten. Lees hier wat de gevolgen daarvan zijn!

Zonnepanelen: juist nu een goede investering 

Nu du salderingsregeling voorlopig blijft én de prijzen van de zonnepanelen historisch laag zijn, is 2024 het jaar om te kiezen voor zonnepanelen!

Financiële voordelen van zonnepanelen

Naast de duurzaamheidsaspecten brengen zonnepanelen ook significante financiële voordelen met zich mee. Hier zijn enkele sleutelpunten:

  1. Lagere energierekeningen: Zonnepanelen stellen je in staat om je eigen elektriciteit op te wekken, waardoor je minder afhankelijk bent van het energienet. Dit resulteert direct in lagere maandelijkse energiekosten.
  2. Salderingsregeling: De salderingsregeling blijft. Je mag je opgewekte energie dus een-op-een wegstrepen tegen je verbruikte energie. (Update: De salderingsregeling komt te vervallen).
  3. Toename van woningwaarde: Huizen met zonnepanelen hebben vaak een hogere waarde. Dit komt omdat zonnepanelen gezien worden als een upgrade van de woning, wat aantrekkelijk is voor potentiële kopers. Je woning verduurzamen is dus de moeite waard.
  4. Lange levensduur en lage onderhoudskosten: Zonnepanelen hebben een lange levensduur, vaak wel 25 tot 30 jaar. Daarnaast vereisen ze minimaal onderhoud, wat betekent dat de initiële investering zich over de jaren heen meerdere keren terugbetaalt.
  5. Onafhankelijkheid van energieprijsschommelingen: Door zelf energie op te wekken, ben je minder afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen. Dit biedt een mate van financiële stabiliteit, vooral in tijden waarin de energieprijzen stijgen.

 

In combinatie met thuisbatterijen kunnen deze voordelen nog verder worden versterkt. Thuisbatterijen stellen je in staat om de overdag opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is, wat zorgt voor een nog efficiënter gebruik van je zelf opgewekte energie. Dit verhoogt niet alleen je zelfvoorzienendheid, maar maximaliseert ook je financiële besparingen op de lange termijn.

Conclusie

In 2024 profiteren zonnepaneelbezitters nog volledig van de salderingsregeling (maar deze komt in 2027 te vervallen), waarbij opgewekte stroom verrekend wordt met het eigen verbruik. Zonnepanelen financieel aantrekkelijk. Ze verlagen de energierekening, verhogen de woningwaarde, zijn duurzaam met lage onderhoudskosten, en beschermen tegen prijsschommelingen in energie. In combinatie met thuisbatterijen, die overtollige energie opslaan voor later gebruik, verhoogt dit de efficiëntie en maximaliseert het de financiële voordelen op lange termijn.Ready, set, go!

Klaar voor duurzame stappen met persoonlijk advies? Neem contact op voor een adviesgesprek én een kop koffie. Zet vandaag nog de stap naar groen!

Advies aanvragen

Meer artikelen

""/
Zonnepanelen

Einde salderen. Hoe blijf ik rendement uit mijn zonnepanelen halen?

""/
Zonnepanelen

Invloed terugleveringsheffing op de terugverdientijd van zonnepanelen

1 2