Beoordeeld met een 4.9/5

Aanvraag
OFFERTE

Terug naar overzicht

Laadpaal
4 april 2024

Een ontwikkeling die je niet wil missen!

Bidirectioneel laden zit vol potentie en biedt tal van voordelen. Het is een technologie in ontwikkeling en nog niet elke elektrische auto of laadpaal is hiervoor geschikt. Deze laadmethode gaat in de toekomst ongetwijfeld een belangrijke rol spelen. Heb je nu al vragen over de beste laadpaal voor jouw situatie? Wij staan klaar om je persoonlijk te adviseren en samen de beste opties te verkennen, en houden je op de hoogte over de ontwikkelingen!

Stel je voor: je elektrische auto niet alleen als vervoermiddel, maar ook als een mobiele energiebron. In deze blog duiken we in de fascinerende wereld van bidirectioneel laden, een technologie die niet alleen de manier waarop we onze auto’s opladen verandert, maar ook hoe we interactie hebben met het energienetwerk thuis. Ontdek waarom het installeren van een laadpaal noodzakelijk is!

Wat is bidirectioneel laden?

Bidirectioneel laden klinkt misschien als een complex concept, maar het is verrassend eenvoudig. In de nabije toekomst zijn elektrische auto’s niet alleen in staat om energie op te slaan, maar ook terug te leveren. Dit wordt bidirectioneel laden genoemd, waarbij elektriciteit zowel naar de auto kan stromen als vanuit de auto naar het huis of het elektriciteitsnet. Dit biedt voordelen voor het overbelaste energienet en een financieel voordeel.

Hoe werkt deze vorm van laden?

Bidirectioneel laden is een methode waarbij je elektrische auto niet alleen energie kan ontvangen van het laadstation, maar ook energie terug kan leveren. Traditionele laadpalen zetten wisselstroom van het net om in gelijkstroom voor de auto. Bij bidirectioneel laden gebeurt dit ook andersom: de gelijkstroom uit de auto wordt omgezet in wisselstroom, die teruggeleverd kan worden aan het net of je huis. Deze techniek vereist specifieke omvormers en is momenteel nog niet breed beschikbaar in auto’s en laadstations.

De voordelen van bidirectioneel laden

  • Besparen tijdens daluren: Laad je auto op wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn en verkoop energie terug tijdens piekuren om te besparen op je energierekening.
  • Zelfvoorzienend met zonne-energie: Bidirectioneel laden maakt het mogelijk om zelf opgewekte zonne-energie efficiënt op te slaan en te gebruiken wanneer nodig.
  • Extra inkomen uit overstroom: Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je deze terugverkopen aan het net, wat een mooie bron van extra inkomsten kan zijn. Lees meer over de terugleververgoeding in 2024.
  • Noodstroomvoorziening: In het geval van een stroomuitval kan je auto dienen als een noodstroomvoorziening, waardoor je niet zonder stroom komt te zitten.

De uitdagingen

Hoewel de ontwikkeling van auto’s die kunnen terugleveren voortgang boekt, zijn er nog enkele uitdagingen te overwinnen. Beveiligingsmaatregelen moeten worden genomen, en de RDW moet goedkeuring verlenen. Daarnaast moeten belastingregels worden aangepast om dubbele belasting te voorkomen. Verwacht wordt dat er in de loop van 2024 meer duidelijkheid komt over de toepassing in Nederland.

Wat zijn de mogelijkheden van bidirectioneel laden?

Bidirectioneel laden, ook bekend als Vehicle-to-Everything (V2X), omvat verschillende technologieën zoals Vehicle-to-Grid (V2G), Vehicle-to-Load (V2L), en Vehicle-to-Home (V2H). Laten we deze mogelijkheden eens nader bekijken:

  • V2G (Vehicle-to-Grid): Laat de laadpaal de stroom van de accu van je elektrische voertuig terugleveren aan het elektriciteitsnet om piekmomenten te ondersteunen en extra inkomsten te genereren.
  • V2L (Vehicle-to-Load): Gebruik je auto als een draagbaar stopcontact om elektrische apparaten op te laden, waar je ook bent.
  • V2H (Vehicle-to-Home): Lever de stroom van de accu van je elektrische voertuig aan je huis tijdens piekuren, waardoor kosten worden bespaard en het elektriciteitsnet minder wordt belast.


Ready, set, go!

Klaar voor duurzame stappen met persoonlijk advies? Neem contact op voor een adviesgesprek én een kop koffie. Zet vandaag nog de stap naar groen!

Advies aanvragen

Meer artikelen

""/
Zonnepanelen

Invloed terugleveringsheffing op de terugverdientijd van zonnepanelen

"blog
Zonnepanelen

Zonnepanelen op een plat dak? 7 tips om rekening mee te houden!

"blog
Zonnepanelen

Zonnepanelen in 2024: Feiten, fabels en de zonnige toekomst van jouw energie

1 2