Beoordeeld met een 4.9/5

Aanvraag
OFFERTE

Terug naar overzicht

Zonnepanelen
4 april 2024
blog website zonnepanlenen op plat dak

Wil jij zonnepanelen op je platte dak? Dan is dat in bijna alle gevallen mogelijk!

Er zijn namelijk veel verschillende montagemogelijkheden. Afhankelijk van jouw dak bieden wij altijd de beste oplossing. Waar houden we onder andere rekening mee?

  • Plaatsing (hellingshoek, oriëntatie, liggend/staand)
  • Materiaal van de dakbedekking
  • Hoeveelheid panelen
  • Eventuele objecten die voor schaduw kunnen zorgen
  • Montagematerialen
  • Ballast

1 Hellingshoek/Oriëntatie zonnepalen plat dak

De meest ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak is 35 graden. Hierdoor “vangen” de panelen gedurende de dag het meeste zonlicht. Echter, zonnepanelen worden vaak in rijen geplaatst en bij deze hellingshoek treed er meer schaduwvorming op bij de panelen op de achterliggende rij. Om dit te voorkomen moet de afstand tussen de rijen groter zijn waardoor je minder panelen kunt plaatsen.

Het kan dus soms verstandig zijn om de zonnepanelen onder een iets minder gunstige hoek te plaatsen. Daarmee treed er iets van verlies op per paneel. Maar omdat we er meer kunnen plaatsen kan dat de opbrengst in totaal toch positief beïnvloeden.

Rendementsverlies hellingshoek

  • 35 graden: 0% verlies
  • 30 graden: 1% verlies
  • 25 graden: 2% verlies
  • 20 graden: 3% verlies
  • 15 graden: 5% verlies

Oriëntatie

Meestal is het mogelijk om zonnepanelen op een plat dak perfect op het zuiden uit te lijnen. Maar soms moeten we er een klein beetje van afwijken door bijvoorbeeld de vorm van het dak of eventuele schaduwobjecten.

Rendementsverlies oriëntatie

  • Zuid: 0% verlies
  • Zuidoosten: 5% verlies
  • Zuidwesten: 5% verlies
  • Westen: 20% verlies
  • Oosten 20% verlies

2 Oost-West ligging zonnepanelen

Op een klein plat dak hanteren we vaak een Oost-West ligging. Hierbij komen de zonnepanelen onder een hoek van 10 graden te liggen. Dit zorgt ervoor dat we meer panelen kunnen leggen. Het nadeel is dat het rendement van deze opstelling 10% lager is. Ook zullen de zonnepanelen vaker gereinigd moeten worden omdat vuil zich sneller gaat ophopen

3 Materiaal dakbedekking 

Voordat we zonnepanelen gaan plaatsen is het essentieel dat we weten welk materiaal er gebruikt wordt als dakbedekking. Hier passen we ons montagemateriaal op aan. Hierdoor weten we zeker dat de zonnepanelen veilig en degelijk worden geplaats zonder dat er schade aan het dak ontstaat. Zo gebruiken we bijvoorbeeld altijd montagemateriaal zonder weekmakers.

4 Hoeveelheid panelen

Hoeveel panelen die we plaatsen hangt af van de gewenste opbrengst, het soort panelen, of we ze liggend of staand plaatsen en de beschikbare ruimte op het dak. Daarnaast houden we rekening met schaduwobjecten.

5 Liggend of staand?

Op een plak dat kiest men er in tegenstelling tot een schuin dak meestal voor om de zonnepanelen liggend te plaatsen. Soms kan er vanwege een beperkte ruimte, montagebeperkingen et cetera toch voor worden gekozen om de panelen staand te plaatsen.

6 Schaduwobjecten

In de ideale wereld staat het platte dak helemaal vrij van de omgeving. In de praktijk zorgen bomen en omliggende gebouwen vaak voor schaduwvorming. Deze schaduwvorming kan van invloed zijn op de hoeveelheid zonnepanelen die we plaatsen of de oriëntatie van de panelen.

7 Ballast

Om er voor te zorgen dat de panelen altijd netjes op het dak blijven liggen, maken we gebruik van ballast. Hierdoor verzwaren we de constructie. Hierbij houden we rekening met de locatie, hoeveelheid en het type panelen, het soort dakbedekking en soort montagemateriaal.

Afstand tot de dakrand

Op een plat dak kun je zonnepanelen niet direct vanaf de dakrand plaatsen. Dit komt omdat de wind lans de dakrand het sterkst is. Daarom wordt er altijd een veiligheidsmare gehanteerd. Dit noemen we de No-Go zone. Deze No-Zone kan verschillen per type dak en zelfs per gemeente. Wij calculeren en hanteren altijd de juiste No-Go zone.

Bekabeling vanaf een plat dak

Er zijn een aantal manieren om een kabeldoorvoer te realiseren vanaf een plat dak. De meest eenvoudige optie is buitenom over de dakrand en vervolgens via de gevel naar beneden. Er kan meestal ook een door middel van een kabeldoorvoer een kabel door het dak naar binnen worden gerealiseerd.

Meer weten? Neem contact op of vraag gewoon meteen vrijblijvend een offerte aan!


Ready, set, go!

Klaar voor duurzame stappen met persoonlijk advies? Neem contact op voor een adviesgesprek én een kop koffie. Zet vandaag nog de stap naar groen!

Advies aanvragen

Meer artikelen

""/
Zonnepanelen

Invloed terugleveringsheffing op de terugverdientijd van zonnepanelen

"blog
Zonnepanelen

Zonnepanelen op een plat dak? 7 tips om rekening mee te houden!

"blog
Zonnepanelen

Zonnepanelen in 2024: Feiten, fabels en de zonnige toekomst van jouw energie

1 2