Beoordeeld met een 4.9/5

Aanvraag
OFFERTE

Terug naar overzicht

Algemeen
8 augustus 2024

De thuisbatterij wordt steeds populairder, zeker nu we collectief streven naar duurzame energieoplossingen. Maar wat is eigenlijk de terugverdientijd van een thuisbatterij, en hoe bereken je die? In deze blog duiken we dieper in op de factoren die van invloed zijn op hoe snel je investering in een thuisbatterij zichzelf terugverdient.

Advies aanvragen

Hoe bereken je de terugverdientijd van een thuisbatterij?

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt af van een aantal factoren, waaronder de aanschafprijs van de batterij, de energiekosten, en hoeveel energie je opslaat en verbruikt. De basisformule voor het berekenen van de terugverdientijd is:

Terugverdientijd = Aanschafprijs batterij / Jaarlijkse besparing op energiekosten

Maar om deze berekening goed te kunnen maken, moet je rekening houden met verschillende aspecten die deze terugverdientijd beïnvloeden.

Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

De aanschafkosten van een thuisbatterij variëren afhankelijk van de capaciteit en het type batterij. Een gemiddelde batterij met een capaciteit van 5 kWh kost tussen de €4.000 en €7.000, inclusief installatie. Grotere batterijen zijn duurder, maar kunnen meer energie opslaan en zo grotere besparingen opleveren. De hoeveelheid energie die je kunt opslaan hangt af van de capaciteit van de batterij. Huishoudens met zonnepanelen kunnen overdag overtollige energie opslaan en ’s avonds gebruiken, waardoor ze minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet.

De energieprijzen en de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 spelen een belangrijke rol in de terugverdientijd. Zelf opgewekte en opgeslagen energie wordt waardevoller, wat de terugverdientijd verkort.

Drie verdienmodellen van een thuisbatterij

  1. Opslaan van eigen energie
    Een thuisbatterij verhoogt het eigen gebruik van de door zonnepanelen opgewekte energie van gemiddeld 35% naar 65%. Dit betekent dat je minder energie hoeft terug te leveren aan het net en meer van je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit verhoogt je onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet en verlaagt je energierekening aanzienlijk.
  2. Inspelen op dynamische energietarieven
    Bij een dynamisch energiecontract maakt de energieleverancier elke dag om 15:00 uur de stroomprijzen voor de volgende dag per uur bekend. De batterij koopt automatisch stroom in op de momenten dat de prijs het laagst is, bijvoorbeeld ‘s nachts of op dagen met een overschot aan duurzame energie. In de zomer, wanneer je zonnepanelen meer opwekken dan je verbruikt, kan het overschot worden verkocht op momenten dat de stroomprijs het hoogst is. Dit slimme gebruik van wisselende energietarieven leidt tot flinke besparingen op je elektriciteitsrekening.
  3. Handelen op de onbalansmarkt
    De energieleverancier legt elke dag om 15:00 uur de stroomprijzen vast voor de volgende dag. Omdat een groot deel van de stroom afkomstig is van weersafhankelijke bronnen zoals zonne- en windenergie, kunnen de voorspellingen afwijken. Wanneer er minder stroom wordt opgewekt dan verwacht, moeten leveranciers stroom bijkopen tegen hogere prijzen, wat leidt tot een onbalans. Je kunt jouw thuisbatterij ter beschikking stellen om deze onbalans te verhelpen door de leverancier stroom te laten gebruiken uit jouw batterij. In ruil hiervoor ontvang je een vergoeding. Gemiddeld kan dit oplopen tot €1100 per jaar, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Wat betekent dit voor jou?

Bij De Groene Generatie zijn we toegewijd aan het bieden van oplossingen die toekomstbestendig zijn. Samen bekijken we wat voor jouw situatie de beste keuze is. Onze experts helpen je met het maken van een weloverwogen beslissing, en begeleiden je stap voor stap in het proces van advies tot installatie. We houden rekening met jouw energieverbruik, de capaciteit van je zonnepanelen en de toekomstige afbouw van de salderingsregeling. Op die manier zorgen we ervoor dat je klaar bent voor de energie van morgen, met een oplossing die perfect past bij jouw behoeften.

Conclusie

Als we de opbrengsten van de drie verdienmodellen bij elkaar optellen, ligt de terugverdientijd van een thuisbatterij gemiddeld tussen de 5,5 en 6 jaar. Dit hangt uiteraard af van factoren zoals de aanschafprijs, batterijcapaciteit, energieverbruik en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Wil je de exacte terugverdientijd van een thuisbatterij berekenen voor jouw situatie? Laat je dan goed informeren en adviseren door onze specialisten. Ze helpen je bij elke stap richting duurzame energieopslag. Zo ben je helemaal klaar voor de toekomst van energie!


Ready, set, go!

Meer informatie ontvangen over de mogelijkheden voor jouw zonnepanelen? Bij De Groene Generatie staan we voor kwaliteit, service maar vooral voor tevreden klanten. Daarom denken we graag vrijblijvend met je mee en voorzien we je van een goed advies op basis van jouw wensen.

Advies aanvragen

Meer artikelen

""/
Algemeen

Groepenkast vervangen? We vertellen je alles wat je moet weten!

""/
Zonnepanelen

Einde salderen. Hoe blijf ik rendement uit mijn zonnepanelen halen?

1 2 3